Bloemkool is een zeer veelzijdige groente. Afhankelijk van je gemoedstoestand kun je het rauw eten, gepureerd in een luxe creme-soep, of geroosterd, waardoor er een heerlijke zoete notensmaak vrijkomt. Voordat het wordt gekookt, heeft de groente een milde smaak, waardoor het gemakkelijk combineert met je favoriete kruiden en huisgemaakte sauzen. Bloemkool koken levert heerlijke gezonde recepten op!
Voedingswaarde bloemkool
Door het lage aantal calorieën (slechts 25 cal per 100 gram) past bloemkool uitstekend in een afvaldieet. Bovendien is de groentesoort rijk aan vitamine C (77%). Het bevat weinig verzadigde vetten en cholesterol. De belangrijkste bestanddelen zijn: proteïne, thiamine, riboflavine, Niacine (ook wel vitamine B3), magnesium en fosfor. Als je een fantastisch lekkere en gezonde hap wilt, eet dan regelmatig bloemkool. Als er dan toch een nadeel genoemd moet worden: het grootste deel van de calorieën komt van suikers (in de vorm van koolhydraten).
Talloze onderzoeken wijzen uit dat bloemkool goed past in een dieet ter voorkoming van verschillende vormen van kanker. De groentesoort voorziet namelijk in een voedende balans van de drie lichaamssystemen: detox-, antioxidanten- en het verbrandingssysteem. Dit evenwicht voorkomt over het algemeen de ontwikkeling van kankercellen.
Hoe selecteer ik de beste bloemkool in de winkel?
De grootte van een bloemkool is niet belangrijk. Richt je bij het kopen eerder op de hoeveelheid knapperige bladeren rond de bloem. Deze bieden bescherming en houden haar vers. Kies vooral een witte of crèmekleurige bloemkool die stevig en zwaar aanvoelt. Vermijd degenen die donkere plekken heeft en er grauw en treurig uitzien. Paarse en groene bloemkolen zijn ook prima ter variatie.
Hoe kan ik bloemkool koken?
Bloemkool kan op verschillende manieren worden klaargemaakt: bakken, braden, frituren, roosteren, souperen. Je kunt bloemkool koken in water, of stomen. In ons land wordt het voornamelijk gekookt. Om de groente hierop voor te bereiden: vul een schaal met schoon, bij voorkeur gefilterd water. Voeg daar 2- 3 eetlepels limoensap aan toe (of andere zure eetbare additieven, zoals azijn). Dit helpt om de bloemkool grondig te reinigen. Verwijder de buitenste bladeren. Gebruik een mes om zorgvuldig de roosjes uit de harde, houterige stam weg te snijden. Doe de roosjes in het water en laat het 10 minuten intrekken. Daarna afspoelen. De bloemkool behoudt de meeste van haar gezonde bestanddelen door haar te stomen. Op deze wijze is de groente in ongeveer 6 minuten klaar. Bij bloemkool koken in water, hou dan 5 - 10 minuten aan.