Stotteren lijkt op het eerste gezicht misschien een eenvoudig probleem dat met een paar simpele suggesties kan worden opgelost, maar voor veel mensen kan het een chronische stoornis worden die heel moeilijk is om van af te komen. Spraaktechnieken, ademhalingsoefeningen en logopedie kunnen mensen die stotteren helpen om vloeiender te gaan spreken, maar hoe kunnen vrienden en familie hen ondertussen helpen? Er zijn diverse manieren om hen tijdens de hele behandelingsperiode te blijven steunen en aanmoedigen. In deze blogpost hebben we de beste tips op een rijtje gezet om bewust te praten met iemand die stottert. Hier zijn enkele dingen die je als de luisteraar kunt doen.
1. Vermijd eenvoudig advies, maar toon wel aan dat je luistert
Zeg geen dingen als "Rustig aan", "Haal diep adem", "Relax". Je kunt ook in de verleiding komen om zinnen af te maken of woorden in te vullen. Probeer dit niet te doen. Een eenvoudig advies als dit kan vernederend en onbehulpzaam overkomen. Zorg in plaats daarvan voor het houden van natuurlijk oogcontact en wacht geduldig af tot de ander klaar is met spreken. Probeer ook luistermethoden te gebruiken die de persoon laten weten dat je luistert naar wat hij zegt, niet hoe hij het zegt, bijvoorbeeld door te knikken of een goedkeurend geluid te delen.
2. Wees geduldig met praten en neem de tijd voor je eigen woord
Als je praat met iemand die last heeft van stotterproblemen, spreek dan vooral ontspannen, maar ook weer niet zo langzaam dat het onnatuurlijk klinkt. Dit bevordert een goede communicatie met elke persoon.
3. Zorg voor empathische sociale interactie
Probeer de ander te helpen ontspannen. Vermijd druk op hen uit te oefenen om op te schieten, want dat kan hen doen stotteren. Geef de persoon persoonlijk voldoende tijd om zijn gedachten te uiten. Gewoon in een rustig tempo praten en meer tijd besteden aan luisteren dan woorden zeggen, kan een grote steun zijn.
4. Praten met kinderen die stotteren
Probeer kinderen zo min mogelijk te onderbreken en vraag hen niet uit te leggen wat ze niet begrijpen. Als een jong kind moeite heeft met praten, ga dan naar de ooghoogte van het kind gaan en probeer vragen te stellen die korte antwoorden vereisen. Dit zal het kind helpen zijn punt duidelijk te maken.
5. Waar kunnen mensen die stotteren terecht voor advies?
Voor meer informatie over ondersteuning met stotteren, kun je contact opnemen met een arts, gezondheidswerker of andere zorgverlener. Er zijn bovendien een verzameling van spraaktechnieken en ademhalingsoefeningen die middels een online stottertherapie kunnen worden uitgevoerd om stotterproblemen stapsgewijs te verhelpen.