Een konijn is een planteneter. Een andere benaming voor planteneter is herbivoor. De darmen van het dier zijn gemaakt om vezelig voedsel te verteren. Het grootste gedeelte van het eten van een konijn bestaat uit planten of is gemaakt van planten. Dit kunnen dus ook de bladeren, wortels, zaden, vruchten of vruchtensappen van de plant zijn.
Voeding
In de vrije natuur gaat een konijn zelf op zoek naar eten en bepalen ze zelf wat ze eten. Een konijn die gehouden wordt als huisdier heeft deze keuze niet. Zijn baasje moet er voor zorgen dat zijn of haar konijn de juiste voeding krijgt. Het eten van een konijn bestaat uit goede voeding zoals onbeperkt hooi, droogvoer en verse groenten.
Onbeperkt hooi
Het eten van een konijn moet als eerste bestaan uit goed hooi. Zorg dat er altijd voldoende hooi aanwezig is. Hooi mag een konijn zoveel eten als hij/zij zelf wil. Hooi zorgt ervoor dat een konijn geen spijsverteringsproblemen krijgt.
Droogvoer
Tot 7 maanden is een konijn in de groei en mag onbeperkt droogvoer krijgen om te groeien. Vanaf 7 maanden mag je konijn 25 gram droogvoer per kilo lichaamsgewicht hebben. Zou je dit niet doen dan heb je kans dat je konijn te dik wordt. Droogvoer is verkrijgbaar in de dierenspeciaalzaak.
Verse groenten
Daarnaast mag het eten van een konijn uit groenvoer bestaan. Laat je konijn aan het eten van groenten wennen. Geef 1 soort tegelijk, kleine beetjes en bouw het langzaam op. Als je te veel en te snel geeft kan het dier last krijgen van diarree. Als het dier eenmaal aan verschillende groenten gewend is kan je daarna het beste kleine beetjes van verschillende groentes tegelijkertijd geven.
Geschikte groenten
Groentes die geschikt zijn voor een konijn zijn: wortelen, andijvie, veldsla, broccoli, venkel, bleekselderij, selderieknol, koolrabi, het loof van wortelen, wortelen, het loof van radijsjes, blaadjes witlof, paksoi, waterkers.
Wat mag een konijn niet eten?
Bepaalde groenten mag een konijn niet hebben. Prei, ui, bieslook, bonen, erwten, mais, vaste kool en spruitjes zijn niet goed voor de darmen. Let op met koolsoorten. Wanneer deze in het eten van een konijn zitten kan het dier last krijgen van gasvorming. Van broccoli, bloemkool en boerenkool mag een konijn een klein beetje krijgen en geeft dit ALTIJD samen met andere groenten. Rauwe aardappelen en aardappelloof is giftig voor een konijn. Nat gras, gemaaid gras of eerste voorjaarsgras geeft ook problemen aan een konijn.