5 milieuvriendelijke methoden voor woning isolatie

5 milieuvriendelijke methoden voor woning isolatie

Door de jaren heen zijn er op de markt menig aantal verschillende soorten isolatie methoden verschenen. We maken daarbij een onderscheid tussen de milieuvriendelijke en de niet of minder milieuvriendelijke exemplaren. Heel wat mensen die isolatie advies gaan inwinnen geven daarbij duidelijk de voorkeur aan isolatiematerialen en methoden die wel over een ecologisch verantwoord karakter beschikken. Geldt dat ook voor jou? Dan laten we je op deze pagina alvast graag kennismaken met vijf milieuvriendelijke woning isolatie materialen en methoden waar je uit kan kiezen. 

Natuurlijke isolatiematerialen

Voor degenen die waarde hechten aan duurzaamheid en milieuvriendelijkheid geven we te kiezen voor natuurlijke en biologische isolatie materialen als beste isolatie advies

1. Papiervlokken

In eerste instantie is het mogelijk om bepaalde onderdelen van je woning te isoleren met papiervlokken. Voor papiervlokken geldt dat ze worden gemaakt van gerecycleerd krantenpapier. In de fabriek worden de vlokken verwerkt tot een ietwat wolachtig isolatiemateriaal dat eenvoudig ingeblazen kan worden in holle ruimtes. Het gebeurt in de praktijk ook soms dat er een beetje water wordt toegevoegd. Op die manier is het mogelijk om de papiervlokken bijvoorbeeld verticaal tegen een wand aan te spuiten. Het is tot slot eveneens mogelijk dat ervoor wordt gekozen om de papiervlokken te verwerken tot isolatieplaten. 

2. Houtvezel of houtwol 

Een tweede optie voor wat ecologisch verantwoord isoleren betreft welke je zal worden aangeraden bij het inwinnen van isolatie advies is houtvezel of houtwol. Voor dit type isolatiemateriaal geldt dat ze wordt gemaakt van de restproducten afkomstig uit houtzagerijen. Het afvalhout wordt fijn gemaakt in een fabriek en krijgt uiteindelijk een vezelachtige structuur door het toepassen van een speciaal procedé. In de praktijk worden er van dit materiaal twee verschillende soorten isolatiematerialen gemaakt, namelijk: 

- Isolatiedekens; 

- Isolatiematten; 

Het spreekt voor zich dat er wel voor moet worden gezorgd dat het materiaal schimmelwerend wordt. Om dit voor mekaar te krijgen wordt er een beperkte hoeveelheid aluminiumsulfaat toegevoegd. Dit materiaal wordt steeds vaker gebruikt bij het isoleren van een woning.

3. Kurk

Wanneer je isolatie advies gaat inwinnen met als belangrijkste eis dat er gebruik moet worden gemaakt van een ecologisch verantwoord isolatiemateriaal is de kans zeer groot dat er je zal worden aangeraden om te kiezen voor het materiaal kurk. De kurkschors kan worden gebruikt voor de productie van bijvoorbeeld geëxpandeerde korrels en platen. Het voordeel van kurk is niet alleen terug te vinden in haar uitstekende thermische, maar ook in haar prima akoestische eigenschappen. Bovendien is het ook nog eens zo dat ze goed tegen vocht kan. Dat maakt ze zowel geschikt voor het isoleren van spouwmuren als vloeren als dakconstructies.

4. Hennep 

Hennep is wellicht niet meteen het eerste materiaal waar je aan denkt voor het isoleren van je woning. Toch wordt het tegenwoordig wel degelijk gebruikt als isolatiemateriaal. Het gaat hierbij dan vooral om de houtachtige vezels van de hennepplant. Deze zijn bijzonder sterk en kunnen dan ook perfect worden gebruikt voor het produceren van isolatiedekens.

5. Schapenwol

Last but not least wordt tegenwoordig ook zeer vaak als isolatie advies gegeven om gebruik te maken van schapenwol. Dit isolatiemateriaal wordt stelselmatig populairder. Dat niet in het minst als gevolg van haar uitstekende thermische eigenschappen. Bovendien is het zo dat dit materiaal er ook om bekend staat over luchtzuiverende eigenschappen te beschikken. Diverse schadelijke gassen waaronder bijvoorbeeld formaldehyde en stikstofoxide zouden door deze wolsoort worden opgenomen. Ook dit is in ieder geval een te overwegen isolatiemateriaal voor je woning.